A párbeszéd nyelve

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolattal foglalkozó szakember 1992-ben vezette be a köztudatba azt, hogy az emberek mikor kommunikálnak egymással, különböző nyelveken teszik azt, mégpedig öt különböző nyelven. Ezért aztán, ha nem értik egymást, akkor nem is sikeres a kommunikáció. Ő ezt a szeretet nyelvének nevezte, és öt különböző szeretet nyelvet definiált: elismerő szavak (dicséret), minőségi idő, ajándékozás, apró szívességek, testi érintés.

Ma sajnos a szeretet szó el van csépelve. Jelen esetben ne a szerelemre vagy hasonló érzelmekre gondoljunk, hanem arra az igazi erőre, ami két lélek között van, az anyagi síkon túl. Az anyagi szemlélet megrontja a szeretet szót. A szeretet nem kötődik nemhez, életkorhoz, és egyéb materiális megnyilvánuláshoz.

Valójában olyan ez, mintha öt különböző nyelvet tudna a világ. Ha én tudok kettőt, és a barátom is másik kettőt, akkor a kettőnk kommunikációja nem lesz túl hiteles, maximum mutogatunk egymásnak, miközben mindketten egyre görcsösebben és hangosabban próbálunk saját ismert nyelveinken kommunikálni a másik felé. Aztán nem értjük, a másik miért nem ért meg minket, hiszen világosan beszélünk. Persze jó kérdés, hogy ki tanuljon idegen nyelvet, és hogy azt meg lehet-e úgy tanulni, hogy a másikkal anyanyelvi szinten kommunikálni tudjunk?

Ha a szeretet nyelveket nem csak önmagukban vizsgáljuk, hanem összefüggésben az ennegrammal, a temperamentumokkal, akkor látszik, semmi sem véletlen. Ha hozzá tesszük még a születési dátumra épülő kínai öt elem karaktereket, akkor már az is világossá válik, hogy mindez előre meg lett tervezve, a születésünk teljesen véletlenül támogatja karakterünket, és szeretet nyelvünket. Ha mellé tesszük még a szám és név misztikát is, akkor kiderül, a sorsunkat támogatja karakterünk, születési dátumunk, és a szeretet nyelvünk is.

Öt különböző szeretet nyelv van, és ez nem csak öt darab, hanem öt minőség, mert más és más célt szolgálnak. Van két szeretet nyelv, mely kimondottan a szellem fejlődését segíti, kettő amelyik a lélek számára szolgáltat élményeket (öröm), és van egy, amelyik a testi örömöt szolgálja. A szeretet nyelvek ismerete már útmutatást ad a választott sorsunk felől, vagy párunk, barátunk, idegnek sorsa felől.